Skip to content

Home VIJESTI
Vijesti PDF Ispis E-mail
Autor ADMINISTRATOR   
Ponedjeljak, 29 Mart 2010 00:00

Najviše političara po glavi stanovnika

 

U Crnoj Gori do sada je zvanično registrovano 59 političkih partija, po čemu je ova država vodeća u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika. U prva četiri mjeseca 2015. osnovano je pet novih partija, a kako trenutno stoje stvari na političkoj sceni Crne Gore, trend osnivanja novih partija će biti nastavljen.

Od ukupno 59 registrovanih partija, njih 46 su aktivne, među kojima 18 parlamentarnih Od ukupno 59 registrovanih partija, njih 46 su aktivne, među kojima 18 parlamentarnih

Od ukupno 59 registrovanih partija, njih 46 su aktivne, među kojima 18 parlamentarnih. Za finansiranje političkih partija građani godišnje plaćaju gotovo pet miliona eura, što je skoro procenat budžeta Crne Gore.

Trend osnivanja političkih partija u Crnoj Gori već godinama postoji. Nove partije formiraju se uglavnom unutar opozicionog bloka. Tako je od početka 2015. godine osnovano pet novih političkih subjekata. Nakon raskola u Pozitivnoj Crnoj Gori, dva poslanika te partije su krenula u osnivanje Građanskog pokreta, koji je kasnije dobio naziv Ujedinjena reformska akcija (URA).

Zbog neslaganja sa politikom Demokratskog fronta (DF), bivši lider ove grupacije Miodrag Lekić osnovao je politički subjekt DEMOS. Janko Vučinić, nekadašnji vođa sindikata željezare Nikšić, osnovao je u februaru Radničku partiju. Nekadašnji funkcioneri Socijalističke narodne partije Milan Knežević i Predrag Bulatović formirali su krajem marta Demokratsku narodnu partiju (DNP), dok je u nedjelju, Aleksa Bečić, kandidat SNP-a za gradonačelnika Podgorice na izborima u maju 2014.godine, formirao Demokratsku Crnu Goru.

Politički analitičar Vladimir Jovanović, u izjavi za Anenciju Anadolija kaže da više političkih partija omogućava da se građanin stavi u središte.

"U višepartijskom sistemu, kakav je u Crnoj Gori, osnivanje političke partije se uglavnom doživljava kao stvar prestiža. Upravo zbog ovakve percepcije političkih partija, imamo veliki broj istih koje postoje samo na papiru, u želji da nekada u određenim okolnostima postanu dio političke elite kao najuticajnije u hijerarhiji moćnih. Ipak, trend koji je zastupljen u Crnoj Gori zadnjih godina i koji se odnosi na osnivanje političkih partija od strane pojedinaca koji su već u određenoj mjeri prepoznati kao dio političke elite je svakako trend koji se u višepartijskom sistemu mora pozdraviti", kaže Jovanović.

On ističe da je ipak zabrinjavajuće to što se nove partije formiraju samo unutar opozicionog bloka.

"Više političkih partija na političkoj sceni Crne Gore omogućava da se građanin stavi u središte, jer se za njegov glas vodi borba između sve većeg broja političkih partija, i to je suština demokratije. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica što se formiranje partija uglavnom odvija u opozicionom bloku, što ukazuje na to da partije u opoziciji imaju krajnje konzervativne stavove koji ih sputavaju prema političkim i partijskim reformama, a koje su od velikog značaja za stvaranje demokratske Crne Gore na putu ka Evropskoj Uniji“, kaže Jovanović.

Za osnivanje partije potrebno 200 potpisa

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625 hiljada, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 470 hiljada, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Poređenja radi, u Hrvatskoj na 3,8 miliona birača ima 143 stranke, dok u Srbiji, na 6,7 miliona birača, postoji nešto više od stotinu partija. U Bosni i Hercegovini, na 3,2 miliona birača ima oko 145 partija.

Dugogodišnji novinar i dobar poznavalac političkih prilika u Crnoj Gori Mustafa Canka, vjeruje da mnogi ulaze u politiku, nebi li ostvarili neku korist.

"Jednom prilikom je jedan crnogorski političar kazao da je „u Crnoj Gori politika najveći biznis“. Broj političkih partija svjedoči o tome. I zaista, najveći broj ovdašnjih stranaka radi po principu dioničkih društava. To se najbolje vidi na lokalu, gdje politika, tačnije sitno politikanstvo, najviše dolaze do izražaja. Sa dva mandata, a nerijetko i jednim, odnosno sa oko 400 glasova, možete biti faktor u nekom gradu“, smatra Canka.

Formiranje novih partija, po njegovom mišljenju, dovešće do rasčišćavanja političke scene.

"Čini mi se da su nove partije, koje su nedavno formirane, novi kvalitet na političkoj sceni ove države. Zato je ovo stanje, koliko ja mogu da procijenim, tek trenutna nestabilnost koja će dovesti do uspostavljanja trajnije stabilnosti. Prije svega u opoziciji. Sljedstveno tome, moraće da dođe do promjene i u vlasti. Najprije u Socijaldemokratskoj partiji (SDP)", ističe Canka.

Nove partije su stvar neophodnosti

Da je formiranje novih partija u Crnoj Gori nužnost, mišljenja je Dritan Abazović, bivši poslanik Pozitivne Crne Gore. On je nakon izlaska iz ove partije učestvovao u formiranju Građanskog pokreta, čije interese sada zastupa u Skupštini Crne Gore.

"Proces formiranja novih partija u Crnoj Gori nije loša pojava. To je stvar neophodnosti, nešto što je nametnuo trenutak. Pitanje koje se postavlja jeste koliko će ti novi subjekti donijeti kvaliteta i da li će to omogućiti da se u Crnoj Gori kristališe alternativa? Kao jedan od osnivača Građanskog pokreta URA, siguran sam da se već sada dobio kvalietet više u opoziciji i po prvi put je jedan subjekt sastavio Vladu u sjenci, okupio bivše istaknute ličnosti, ljude iz akademske zajednice, tako da očekujem da na narednim izborima to građani prepoznaju", kazao je za Agenciju Anadolija Abazović.

DPS-u odgovara usitnjena opozicija

 

Sa velikim brojem novih partija opozicija neće biti u mogućnosti da se adekvatno suprotstavi koalicionim partnerima kakvi su DPS i SDP, smatra politički analitičar iz Beograda, Vladimir Goati.

DPS je fenomen: Goati (Foto: Beta) DPS je fenomen: Goati 

U svim tim novim političkim kombinacijama prisutna su vrlo poznata, stara lica, a njih, kako je rekao, biračko tijelo očigledno ne prihvata kao nekakvu bolju političku alternativu.

Goati, koji je odličan poznavalac političkih prilika u Crnoj Gori, kazao je da za vlast u jednoj državi ne postoji ništa bolje od usitnjene i podijeljene opozicije, kakva je trenutno na crnogorskoj političkoj sceni. On smatra da je dugogodišnja vlast DPS-a već postala fenomen.  

"Očigledno je da je DPS fenomen, a pokušaj da se taj fenomen objasni ne može da mimoiđe ni pominjanje slabosti opozicionih partija, koje su beskonačno podijeljene oko sasvim sitnih stvari,  liderski preambiciozne da bi dale nekome podršku. Kada na opozicionoj sceni imate čitavu lepezu političkih stavova, od prokomunističkih, do prodesnih i liberalnih, teško je formirati opoziciju koja bi i programski bila ujedinjena, bar u onoj mjeri u kojoj su programski jednistveni DPS i SDP", istakao je Goati za Portal Analitika.

On napominje da se fenomen velikog broja novih partija u Crnoj Gori vidi jasnije, jer je riječ o maloj državi, ali da on postoji i u drugim postkomunističkim zemljama.

Goati smatra da su male šanse da se opozicija u budućnosti grupiše u koalicioni aranžman nalik Demokratskom frontu.

"Ne vjerujem da će se to desiti. Moguće je da se sjutra dogodi cunami, ali u politici govorimo o vjerovatnom. Nije vjerovatno da će se taj rukovodeći establišment i ta partijska elita, koja je do sada pokazala znake neograničenog samoljublja i nespremnosti na dogovor, promijeniti. Teško je očekivati da će promijeniti stav i prihvatiti da iskreno podrže jednu opciju koja bi mogla da ima podršku većine građana Crne Gore", poručuje Goati.

CG u NATO za dobrobit regiona

 

Premijer Albanije, Edi Rama pohvalio je odnose koje njegova država ima s Crnom Gorom, navodeći da zvanična Tirana podržava ulazak Crne Gore u NATO.

Rama: S CG u NATO cijeli region bezbjedniji (foto: gov.me) Rama: S CG u NATO cijeli region bezbjedniji 

„Albanija snažno podržava članstvo Crne Gore u Alijansi i na svim međunarodnim adresama zagovaramo prijem Crne Gore. Apsolutno smo uvjereni da će to donijeti ne samo Crnoj Gori već i cijelom regionu“, kazao je Rama Televiziji Crne Gore, nakon sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem u Briselu.

Rama je naveo kako Crna Gora „ne samo da zaslužuje poziv u NATO, već i region, jer će sa Crnom Gorom u Alijansi cijeli region biti bezbjedniji“.

Đukanović boravi u Briselu na sastanku balkanske šestorke, a iz Vlade su saopštili da je na sastanku sa Ramom ocijenjeno je da Crna Gora i Albanija imaju izuzetno dobre bilateralne odnose koje u budućnosti treba fokusirati na izgradnju zajedničkih infrastrukturnih projekata od obostranog interesa i interesa cijelog regiona.

“Uoči sastanka predsjednika vlada šest država Zapadnog Balkana sa komesarima Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanesom Hanom i saobrćaja Violetom Bulc premijeri Crne Gore i Albanije dali su podršku zajedničkom projektu izgradnje Jadransko -jonskog puta u cilju boljeg povezivanja regiona i dinamičnijeg ekonomskog razvoja. Premijeri Đukanović i Rama takođe su iskazali interesovanje za izradu zajedničkog projekta Crne Gore i Albanije za valorizaciju područja Skadarskog jezera i rijeke Bojane”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim integracionim procesima u Regionu.

Albanci zauzeli policijsku stanicu u Makedoniji

 

Grupa od oko 40 naoružanih osoba, sa Kosova, zauzelo je policijsku stanicu u selu Gošince, opština Lipkovo, javili su makedonski mediji, a potvrdilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

foto: press24.mk foto: press24.mk

Portparol policije Ivo Kotevski je rekao da je naoružana grupa sa Kosova napala stanicu, dok su četiri policajca bila na dežurstvu.

Grupa od 40 "dobro naoružanih" muškaraca, sa simbolima Oslobodilačke narodne armije ("makedonski OVK"), razoružali su policajce u stanici i obratili im se na albanskom jeziku, rekavši "traže svoju državu i da ne prihvataju nikakva Ohridski dogovor".

Naoružani muškarci su dali policajcima pola sata da odu.

Na terenu je makedonska policija.

Makedonski portal "24 vesti" javlja da je drama počela jutros u tri sata posle ponoći.

Portal Press24 preneo je da su četiri policajca zarobljena.

Opstina Lipkovo se nalazi na širem području sjevera Makedonije.

Snažna oluja pogodila jugoistok Australije

 

Troje starijih ljudi je poginulo a desetine su ostale zarobljene u bujičnim potocima, izazvanim snažnom olujom koja je zahvatila jugoistok Australije i uništila brojne kuće, naveli su danas zvaničnici.

Najgore pogođena oblast je grad Dangog (foto:Beta) Najgore pogođena oblast je grad Dangog 

Oluja koja je pogodila Sidnej i druge djelove pokrajine Novi Južni Vels donijela je u nekim oblastima više od 30 centimetara kiše po kvadratnom metru, sa vjetrovima koji su duvali i više od 100 kilometara na čas.

Ljudi su ostali zarobljeni u automobilima i kućama, ili su se popeli na krovove svojih domova, čekajući spasioce.

Zvaničnici nadležni za vanredne situacije primili su 4.500 poziva za pomoć i spasli skoro 50 ljudi iz bujica, rekao je premijer Novog Južnog Velsa Majk Berd.

Najgore pogođena oblast je grad Dangog, oko 200 kilometara sjeverno od Sidneja, gdje je troje ljudi pronađeno mrtvo.

Vjetar je pokidao mrežu dalekovoda, oštetio mnoge krovove i oborio drveće na kuće, ostavivši oko 200.000 domaćinstava i firmi bez struje.

Meteorolozi najavljuju da će se danas vrijeme dodatno pogoršati, pred sjutrašnje konačno popuštanje oluje.

Morsi osuđen na 20 godina zatvora

 

Bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija sud u Kairu osudio je na 20 godina zatvora, javlja BBC.

Prijetila mu smrtna kazna: Morsi (Foto: Beta/AP) Prijetila mu smrtna kazna: Morsi 

Mursi je s još 14 osoba bio optužen za ubistvo troje protestanata i mučenje nekoliko osoba tokom sukoba ispred predsjedničke palate u decembru 2012. 

Prijetila mu je smrtna, odnosno kazna doživotnog zatvora.

U brodolomu stradalo 800 ljudi

 

U pomorskoj nesreći u Sredozemlju u nedjelju poginulo je 800 ljudi, saopštili su na Siciliji predstavnici UNHCR i Međunarodne organizacije za migracije.

"Možemo da kažemo da je poginulo 800 ljudi", rekla je Karlota Sami, portparolka UNHCR-a u Italiji.

Broj utvrđen poslije razgovora sa većinom od 27 preživjelih (foto:Beta) Broj utvrđen poslije razgovora sa većinom od 27 preživjelih

Poslije razgovora sa većinom od 27 preživjelih, ovu procjenu je potvrdio i portparol Međunarodne organizacije za migracije Flavio di Đakomo.

Sami je rekla da su izbjeglice u subotu u 8.00 krenuli iz Tripolija velikim ribarskim čamcem u kojem je bilo više od 800 ljudi, među kojima i djece od 10 i 12 godina. U čamac se ukrcalo oko 150 Sirijaca, kao i migranti porijeklom iz Eritreje i Somalije. 

"Preživjeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša", rekla je portparolka UNHCR-a i dodala da su oni odvedeni u prihvatne centre na tom području. 

Italijanska policija je saopštila da su uhapšena dvojica preživjelih, jedan Tunižanin i jedan Sirijac, za koje se vjeruje da su kapetan i član posade.

Izbjeglice su se u Libiji ukrcale na ribarski čamac dugačak 20 do 30 metara. 

Do prevrtanja je došlo kada se čamcu približio trgovački brod i kada je većina nagrnula na jednu stranu pokušavajući da privuče pažnju posade teretnjaka. 

Evropa je često na meti optužbi zbog pasivnost pred sve češćim nesrećama sa imigrantima koji preko Sredozemlja pokušavaju da stignu do starog kontinenta. 

Evropska unija je juče odlučila da u četvrtak održi vanredni sastanak posvećen ovom problemu.
 

Preuzeto sa : www.rtcg.me

  
 
 
 


 
 


  
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ažurirano ( Utorak, 21 April 2015 06:50 )
 

Radio-Gusinje

20 Slusaoc(a)

listen listen listen listen

Statistics

Članova : 20133
Sadržaj : 61
Web Linkovi : 1
Posjete Sadržajima : 852595

DNEVNA STAMPAGODISNJI PRETPLATNICI ZA RADIO "GUSINJE" Za 2016.god

Saradnici radia "GUSINJE"

Canada:
Cekic Skendo-Soki
Br.mobilnog tel:514-885-2205
Br.faxa:         1-514-620-3756
e-mail :
         
sokicekic@msn.com
Amerika:
Cekic Selim
Br.telefona:646-541-5055
e-mail:      cekicselim@yahoo.com
Radoncic Mihret-Miso
Br.telefona:917-815-6223
e-mail:       radoncicm@aol.com
Brdakic Asmir
Br.telefona:347-831-3381
e-mail:       asmir_b95@hotmail.com
Radoncic Hajran - T ITO -
Br.telefona-646-633-6457
e-mail-        tito-120@live.com
Slovenija:
Cekic Nazmija-Naki
Br.telefona:059-037-616
e-mail:       nazmija_cekic@t-2.net
Holandija:
Kobilic Ramo
Br.telefona:065-345-6112
e-mail:       rkobilic_68@msn.com
Svedska:
Kastrat Ervin
Br.telefona:0046-40926054
Br.mobilnog tel:0046-739988669
e-mail:      ervin_75@hotmail.com
Njemacka
Murat Julevic
Br.telefona:0049(0)2431-71906
Br.mobilnog:0049(0)1754270977
e-mail:      murat.julevic@t-online.de