Skip to content

Home
Zuvdija Hodzic PDF Ispis E-mail
Autor ADMINISTRATOR   
Nedjelja, 20 Juli 2008 05:00
Zuvdija Hodzic

Osnivac "Almanaha" i clan redakcije
Rodjen je 1944. godine u GUSINJU, opstina Plav, Crna Gora.Osnovnu skolu je ucio u Gusinju, Peci i Plavu, gimnaziju u Ivangradu. Studirao na Pedagoskoj akademiji u Niksicu, a zatim u Pristini, gdje je zavrsio Filoloski fakultet. Od 1962. zivi u Titogradu ( Podgorici ). Bio je novinar »Titogradske tribine«, saradnik Doma omladine »Budo Tomovic«, novinar i urednik »Titovog pionira«, zatim urednik INDOK – Centra, »Tribine«, predsjednik Skupstine Republicke zajednice kulture, urednik casopisa »Doclea« i »Koha«. Bio je urednik »Almanaha«, ciji je i jedan od osnivaca. Redovni clan Dukljanske akademije nauka i umjetnosti do 2004. godine. Objavio je knjigu poezije »Na prvom konaku« (1970), knjige pripovjedaka »Gluva zvona« (1973) i »Neko zove« (2003), roman »Gusinjska godina« (1976, 1996), roman »Davidova zvijezda« (1991, 2000, 2001) i knjigu reportaza i putopisa »Jedan dan zivota« (1995). Pjesme i price prevedene su mu na mnoge jezike. Zastupljen je u brojnim antologijama i izborima kod nas i inostranstvu. Dobitnik je znacajnih nagrada i priznanja – Nagrade oslobodjenja Titograda, Nagrade oslobodjenja Plava, trostruki je pobjednik jugoslovenskog festivala mladih pjesnika »Majska rukovanja«, pobjednik jugoslovenskih festivala poezije u Beogradu, Kumanovu, Prilepu, Niksicu. Njegov roman »Davidova zvijezda« je uvrsten u skolske programe Federacije BIH. Hodzic je poznat i kao uspjesan crtac, graficar i ilustrator. Imao je samostalne izlozbe u Podgorici, Pljevljima, Ulcinju, Plavu i Cetinju. Objavio je knjige zapisa i crteža »Podgoricom starom« (1999) i »Otkrivanje zavičaja« (2003). Clan je redakcije casopisa »Almanah« od osnivanja.Kao veliki predstvanik naseg Zavichaja kako u samoj Crnoj Gori tako i sire,tako da je njegov zavichaj ponosan na njga,a naravno on uzvraca knjigama o svom zavichaju,koje kako kazu mogu da se porede sa sveckim piscima,kao sto je bio Ivo Andic,koji je dobio Nobelovu Nagradu za svoj rad.Zuvdija tu nagradu dobio nije,ali svi kazu da je on Drugi Ivo Andic,i to dovoljno govori kakve sve kvalitete zuvdija nosi sa sobom.

O knizi „NEKO ZOVE“

Knjiga pripovjedaka poznatog pisca autora cuvenih romana Gusinjska godina i Davidova zvijezda. Pripovjetke su tematski vezane za piscev zavicaj . Zuvdija Hodzic i ovom knjigom pokazuje da nije slucajno jedan od najcenjenijih pisaca medju savremenim knjizevnim stvaraocima .
....Svih dvadeset prica , koliko sadrzi zbirka "Neko zove ", povezuje i prozima jezicki i ambijentalni kolorit, istorijska i legendarna patina, moralna i emocionalna dosljednost Hodzicevih junaka. U centru zbivanja je Gusinje , literarni toponim sirokog simbolicno- meteforicnog znacenja , i njegovi mjestani optereceni slozenim istorijskim , mentalnim i moralnim nasledjem ......

Rekli su o Davidovoj Zvijezdi

“Mozda ce se jednom o Zuvdiju Hodzica otimati tri literature kao sto se o Dantea otima sedam ili osam gradova Italije,tvrdeci svaki da je njegov rodni grad”.

Jevrem Brkovic,”Pobjeda”

“Po bogatsvu jezika ,autor Davidove Zvijezde se,nesumljivo ,moze mjeriti sa najboljim piscima koje je nas narod ikada iznjedrio”.

Safet Sijaric,”Sandzak”

“Hodzic je ovom knjigom stvorio najrezlije djelo…dovodeci jezik do jednostavnosti ciji su uzor Biblija I stare Arapske priche”.

Marko Spajdijer,”Doklea”

“Davidova zvijezda zasigurno spada medju najznacajnija romaneska ostvarenja napisana u poslednjih nekoliko decenija na prostoru koje pokrivaju juznoslovenski jezici”.

Enver Kazaz,”Vijesti”

“Hodzic nas svojom obavijestenoscu ,poetikom I nadasve bogatstvom specificnog jezika,suocava sa siromastvom nasih predstava o nama samima”.

Dragan Nikolic,”Monitor”

“Davidova Zvijezda je u samom vrhu onoga sto se danas na ovim prostorima pise”.

Branislav Jovanovic,”Crnogorski knjizevni list”


“Bez obzira na to koliko licnost dolazi u centar zbivanja,pisac je magicnim postupkom postmoderne izvlaci I smijesta u poznate I shvatljive pripovjesti.Tok istorije je pretumban,skrenut I obradjen tako da sve sudbine imaju jednaku vrijednost”.

Mladen Lompar,”Ars

“Od izvanredne GUSINJSKE GODINE,do Davidove Zvijezde proteklo je skoro dvije decenije,ali vrijedelo je!
Zvijezda je zablistala u punom sjaju…..”
Sreten Arsovic,”Liberal”

“Hodzic mudro cuti,pa odjednom zatrese atmosferu oko sebe djelom koje zacudi I izazove divljenje”.

Pavle Mijovic,”Almanah”


“Citalac se lako uvjeri da pred sobom ima pisca velike epske snage,uzvisenog I bogatog jezika,osobine lirskih nadahnutosti……..
Pravo literalno otkrovenje ,Hodzic je stvaralac cije djelo zasluzuje da se predstavi I Evropi”
Piter Lajnos,”Forras”,Budimpesta


“Hodzicev roman moze da se studira”

Radosav Ratkovic,”Pobjeda”

“Hodzic se s pravom moze nazvati naimarom zive rijeci”.

Gojko Antic,”Ovdje”

“Zuvdija Hodzic ,kao malo ko,nedvosmisleno obznanjuje veliki talenat,usudjujemo se reci,talenat koji se pojavljuje u krupnim vremenskim razdobljima”.

Vidan Arsenijevic,”TV Novosti”

“Hodzic je pisac koji predstavlja novog barda Juga”.

Wieslav Rustecki,”Argumenti” Varsava


O knizi "OTKRIVANJE ZAVICAJA

Knjiga sadrzi 58 grafika sa motivima iz Plava i Gusinja , dok se na naslovnoj strani nalazi crtez vrata sa Redzepagica kule , koje je i cuveni Aleksandar Deroko , stavio na naslovnoj strani svoje knjige "Narodno neimarstvo "
" Hodzic podsjeca na stare majstore – gravere , na kujundzije , a njegove grafike na filigran u kojoj je utkano bogato srpljenje , mnostvo volje i refiniranih detalja ", zapisao je akademik Sreten Perovic, dok je akademik Mladen Lompar , u pogovoru ove knjige pored ostalog napisao : " Hodzicevi crtezi radjeni su na licu mjesta ili po rijetkoj dokumentaciji i zato su svojevrsni prostorni arhiv i odraz zaustavljenog toka, prikaz prostora bez covjeka , ali sa ljudskom dusom u svakom potezu i prikazu ".
Sam autor je povodom ove knjige zapisao: "Tragao sam za starim fotografijama
Plava i Gusinja, pronalazio ih u stranim i nasim novinama, arhivima i muzejima, privatnim kolekcijama, zalio sto je sacuvanih malo a ostecenih mnogo. Skupljao sam ih, od djelova sklapao cjelinu, nastojao da carsiji, sokacima, kulama i kucama, povrnem predjasnji izgled.
Cinio sam to znajuci da crtezi tesko mogu nadomjestiti stvarnost, da je fotografija nezamjenljivi dokument, ali da su na onim s pocetka proslog vijeka, a i kasnije, mnogi objekti zaklonjeni ljudskim figurama, a snimljeni motivi, uglavnom, isti.
Rukovodio sam se ljubavlju prema zavicaju, njegovoj kulturnoj bastini, zeljom da ovi crtezi budu jos jedna prica o njegovim ljepotama i vrijednostima, o trajanju i trajnoj prolaznosti, o nama i za nas, podsjecajuci na pouku nasih predaka: "Kucni prag je najvisa planina", odnosno na istocnjacku mudrost: "Kad ne stane kuca, to je kao da izgori biblioteka".
Knjiga "OTKRIVANJE ZAVICAJA“


Dragi posjetioci ove zavicajne stranice,mozete pogledati neke slike,odnosno na kojima se nalazi Zuvdija H.,tako da se nadamo da smo vam bar do nekle priblizili znanje o nasem Gusinjanu,koji poznat na samo u Crnoj Gori vec i mnogo sire.................

Ažurirano ( Srijeda, 23 Juli 2008 14:03 )
 

listen listen listen listen

Statistics

Članova : 21729
Sadržaj : 61
Web Linkovi : 1
Posjete Sadržajima : 854180

DNEVNA STAMPAGODISNJI PRETPLATNICI ZA RADIO "GUSINJE" Za 2016.god

Saradnici radia "GUSINJE"

Canada:
Cekic Skendo-Soki
Br.mobilnog tel:514-885-2205
Br.faxa:         1-514-620-3756
e-mail :
         
sokicekic@msn.com
Amerika:
Cekic Selim
Br.telefona:646-541-5055
e-mail:      cekicselim@yahoo.com
Radoncic Mihret-Miso
Br.telefona:917-815-6223
e-mail:       radoncicm@aol.com
Brdakic Asmir
Br.telefona:347-831-3381
e-mail:       asmir_b95@hotmail.com
Radoncic Hajran - T ITO -
Br.telefona-646-633-6457
e-mail-        tito-120@live.com
Slovenija:
Cekic Nazmija-Naki
Br.telefona:059-037-616
e-mail:       nazmija_cekic@t-2.net
Holandija:
Kobilic Ramo
Br.telefona:065-345-6112
e-mail:       rkobilic_68@msn.com
Svedska:
Kastrat Ervin
Br.telefona:0046-40926054
Br.mobilnog tel:0046-739988669
e-mail:      ervin_75@hotmail.com
Njemacka
Murat Julevic
Br.telefona:0049(0)2431-71906
Br.mobilnog:0049(0)1754270977
e-mail:      murat.julevic@t-online.de